Min blogg

22. mar, 2019

....er et uttrykk som i høyeste grad har både dobbel og trippel betydning.  Når man som ihuga strikker titt og ofte faller i «ordspillgryta» falt jeg straks for fristelsen for å sjekke hva Google kom opp med på søket «duket» og «duket for».

For å ta det helt konkrete og helt seriøse først, så kommer ordet duket fra norrønt og betyr «å legge duk på bordet».  Så kom den overførte betydningen – nemlig «å legge til rette for»..og da ble det straks mer interessant! Flest tilslag: «Duket for norsk seier…»! Hvem skulle trodd at et gammelt norsk utrykk for å legge duk på bordet skulle bli et av norsk journalistikks mest brukte sportsuttrykk?  Hopper man kjapt fra å legge duken på bordet til å innta måltidet – så er jo norske idrettsutøvere kjent for å forsyne seg godt på medaljebordet! Ser plutselig sammenhengen der ja!

Men så kommer det poppende opp på Google «Duket for liturgistrid i Folkekirken», «Duket for mer uro rundt Venstre»,» Duket for forsvarskamp i Høyre».... Altså betyr duket i overført betydning at det «legges det til rette» for krangel og bråk både i kirken og politikken! En kjapp refleksjon sier meg at her må dette henvise til alterduken i Folkekirken ettersom den har en viss rolle i liturgien, og til regjeringen som av og til sitter ved kongens bord!   Har sett på TV at det er duk på bordet når Regjeringen spiser middag på Slottet, - så det må nok være her duken kommer inn.  Jeg har i alle fall ikke lagt merke til at det er så mange duker ellers rundt omkring i regjeringsbygget. Når jeg først ramlet innafor temaet politikk så lurer jeg akkurat i dag ganske vanvittig mye på hva det er duket for i Arbeiderpartiet i nærmeste framtid……! Bare sånn med tanke på at det innenfor journalistikkens verden nok er mer oppvask enn duking for tiden!

Her er det duket for helg..…i alle fall er mitt siste dukprosjekt i mål og vakkert duket på hyttebordet.

Ha en strålende fredagskveld!

Har du lyst til å strikke en sånn duk finner du oppskriften på Ravelry.

CU around!

Marianne

7. mar, 2019

I en hobbydesigners verden er testing av forskjellige fargekombinasjoner et stort spenningsmoment som like godt kan ende med katastrofe som i pur lykke!  Av og til kan spenningsmomentet bli dobbel lykke…eller ulykke!  Et og samme mønster kan med ensfarget mørk og lys fargekombinasjon gi et helt fint tradisjonelt resultat, mens et spenstig flerfarget garn sammen med et ensfarget garn kan bli helt spesielt! Sånn som dette!  Doble grytelapper, dobbel lykke to ganger fint på hver sin måte!

Ruter i ruter…spesielt eller tradisjonelt!  Mørkeblå og hvit modell i mandarin naturell – spesiell modell i mint og multi fra Søstrene Grene. Fikk du en ide? Mønsteret finner du på Ravelry.

Har en plan om å teste dette mønsteret i sofaputeformat ettersom det er et enkelt «blokkmønster» som kan forstørres greit. Fargealternativene er uendelige… Men så vet man jo at tradisjonelt kan ende opp som direkte kjedelig, og spesielt kan bli vel sært!  Må tenke litt mer på fargevalgene…! 

Ha en fargerik helg!

CU around!

Marianne

2. feb, 2019

..Og du lure på koffer du fløtta hit …. e ei strofe fra DDE sin sang «Siste buss har gått»..

Som innbitt nordlending lurer jeg aldri på hvorfor jeg flytta hit, for jeg har jo aldri flytta her i fra.  Et par kortvarige forsøk for noen tiår siden førte meg lenger nordover, men jeg har aldri flytta fra vinden som slit i klean eller frosten som bit. Jeg har bare lært meg at det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær.

Her nord er ull og strikkaklær en særdeles viktig del av garderoben.  Og man må jo ha seg nå nytt og godt og varmt når vinteren kjæm, og litt nytt og fancy design er slettes ikke av veien.  Kari Traa og Vegard Ulvang bidrar jo godt i så måte, men det er jo koselig med litt heimlaga og!

Jeg er stadig like happy for at strikking har tatt seg opp som hobby, og synes stadig det er arti å bidra med et og annet nytt design som kan hold oss varm i den kalde tida.

Når vind slit som verst i klean og frosten bit i kinnan når du går utafor døra, da blir man fort inspirert til sett seg inne attmed ovn og strikk noe godt å varmt.  Det er da inspirasjon kjæm til prøv ut nye design som kan hold oss varm.

En kveld i oktober dukka det opp en «vinterblomst» midt imellom striper og tradisjonelle luser, og det var starten på en liten kolleksjon med «tilbehør» – som det heter i den profesjonelle fashion verden!

Først et pannebånd, som utvikla seg til et par sokker og på en togtur enda lenger nordover ble et par votter født.  Og etter ei natt med skikkelig vind og snøfokk uti øyan – ble det lue også! Så no er e godt kledd i helt nytt design for denne vinteren!  E har ikke testet det nye designet mitt på nå catwalk i Paris eller New York, men garantere at det fungere godt i vind og frost langs veian uti øyan. Det må nok av og til ei hette på i tillegg når du passere Heidis sjokoladedrøm, men det er det verd når du kan nyt en av verdens vakreste havutsikter!

Så e lura ikke på «koffer e trives så bra nettopp her …I sånn en by og sånt et ver» fordi det er bare å kle seg i gode varme klea og nyt veret som det e… Og buss…når går den?

Har du lyst å strikke min nyeste kolleksjon så finn du mønsteret på Ravelry.

Nyt februar dagan, -det går mot lysere tider!

 

CU around!

 

Marianne

11. des, 2018

Er det mulig å finne på et lengere enordsnavn til en strikkeoppskrift? Helt sikkert..men det var ikke meningen..det bare ble sånn! Og var ikke det en typisk dameunnskyldning...? ? Og selvfølgelig skulle man ha vasket til jul, men jeg har nettopp blitt gjort oppmerksom på at "Finsk husmorforening" har sendt ut følgende melding: "Dersom man ikke skal feire jul INNI skap og skuffer så er det HELT UNØDVENDIG å vaske der før jul.... Noen har nominert dem til Fredsprisen...og jeg har meldt meg  frivillig som medlem i Fredspriskomiteen!  Så da kan jeg med verdens beste samvittighet mekke en liten førjulsstrikkeoppskrift. 

En helt vanlig fredagsettermiddag i november var jeg å rotet rundt i ganhylla på Coop marked Dønna - egentlig en helt vanlig fredags ting... Fristelsen ble veldig stor til å test rødt  Viking Babyull ...sikkert fordi jeg kjente på en snikende julestemning og at jeg ikke hadde prøvd ut dette garnet før.  Fort å galt tenkte jeg at julerødt og brunt blir fint, og dermed ble to nye garnnøster med på hyttetur. For å teste garn er pannebånd en fin ting for å finne ut av masketall og sånt..og jula inspirerer lett ...til pepperkakehjerter. Så dermed ble det et pepperkakehjertepannebånd.  

Vi damer er jo litt kritiske, så etter litt tenking har jeg erkjent at pepperkakebrunt er litt mer lysebrunt enn brunfargen på pannebåndet..såfremt de ikke er svidd. Men "Svidd pekkerkakehjertepannebånd" hørtes ikke helt ut som en strikkeoppskrift,... eller..?  Så enjoy - strikk et og hold ørene varme.  Ta det gjerne på i skiløypa,  ut å gå julebukk eller ha det på foran TV sporten der du garantert ikke får se Petter Nordthug gå over mål! Men jeg tror opplagt at jeg selv har gått over mål med en liten strikkeoppskriftnavnelengderekord -  i hvertfall hvis jeg vurderer "sviddpepperkakehjertepannebånd" som navn... Kos deg med gratis oppskrift på Ravelry.

Og - takk til kollega Beate som stilte opp som modell!

CU around!

Marianne

 

 

15. nov, 2018

Ingenting er som å komme på hytta en sen fredag ettermiddag, tenne stearinlys og fyre i ovnen mens man pakker ut.  Mens man venter på at temperaturen skal stige, frister det ikke så veldig å kle av sko og labbe rundt på et gulv som fortsatt er "litt kjølig".  Samtidig er det jo ikke helt gunstig å tråkke rundt med snøvåte eller sandete sko for da blir man jo nødt til å moppe og koste og slipper ikke unna helgevasken man skippet heime…!

Sånn ble oppfyringssokken oppfunnet.  Et resultat av kronisk vaskeallergi, et snev av latskap og masse strikkeglede.  En type strikketøy helt i min smak - enkelt og ingen begrensninger i fargevalg.  Med årene har vi faktisk slitt ut noen par, men jeg passer på at det ikke blir tomt i sokkekurven. For livet er på sitt beste på fredagskvelder med varme sokker på beina, fyr i ovnen og et eller annet strikketøy på gang.  Så kan moppen og vaskebøtta holde hverandre med selskap uten å bli forstyrret av unødvendige vaskeoppdrag.

En sånn fredagskveld, godt planta i sofakroken med oppfyringssokker på beina gikk jeg i gang med et fredagsstrikkeprosjekt som fikk arbeidstittelen «alpakkaeksperimentet».  Jeg hadde ikke strikket noe i alpakka før men fant noen myke fine garnnøster i en kurv på 2 Hjerter, uimotståelig lys rosa og lys grått Hanneli alpakka til uimotståelig pris. Hva de skulle brukes til hadde jeg ingen ide om, noe som egentlig er helt typisk for garnsamlere. Votter er jo en kjapp og enkel ting å strikke og så får man testet hvordan garnet tover. Så da ble det tre par votter! Et par rosa, et par grå og et par grå og rosa stripet. Strikket like godt alle i samme størrelse ettersom fargene var typisk jentefarger. At alpakka som materiale var mykt og fint å jobbe var kanskje ingen bombe med tanke på at alpakkaen ser ut som et skikkelig mykt og fluffy kosedyr.

Alpakkaeksperimentet fortsatte heime på vaskerommet søndag kveld der toving på ullprogram i vaskemaskin var forsøk nr. 1. Ut kom 6 slappe votter som om mulig var større enn de jeg la dem inn. Men jeg gir meg ikke så lett så votteparene ble putta i hver sin vaskepose og ny runde i vaskemaskin sammen med et badehåndkle. Og ut kom et par rosa babyvotter, et par stripete i barnestørrelse og et par grå som kanskje passet en damehånd. Oiiiii…hva gjør jeg nå? Alle triks inkludert balsam og skyllemiddel ble vurdert, men raskt forkastet da jeg putta hånda i en våt vott og oppdaga at alpakka kan strekkes mye i våt tilstand.  Yess…og med litt jobbing med materialet ble tovekanter og striper glattet såpass at resultatet ikke ble så verst. Men det ble fortsatt tre forskjellige størrelser.  Ja du store alpakka! For å spore av litt så har jeg grublet ganske mye på hvordan en alpakka vill se ut med balsam i ulla…

Når man driver med forskningsarbeid og eksperimenter er det ikke nok å fortelle om resultatet men det skal trekkes en konklusjon også.  Min konklusjon er at toving av alpakka er uforutsigbare greier, at ulike farger tover ulikt og masker og omganger har ingen betydning for størrelsen som kommer ut av vaskemaskina. Altså ikke noe standard resultat men kanskje et annet alpakkagarn i andre farger gir et annet resultat.  Hvem vet?

Har du lyst å prøve ditt eget alpakkaeksperiment med oppfyringssokker på beina finner du en oppskrift – helt uten garanti for resultatet på Ravelry

Ha en fin fredag kveld!

CU around!

Marianne