31. mar, 2020

Kikker ut av vinduet..

Kikker ut av vinduet,- vet det er vår, vet det er snart påske, vet at det ikke blir hyttepåske og vet at eldstedatter har bursdag i dag. 

Jeg vokste opp på 60-tallet med foreldre, besteforeldre, tanter og onkler som fortalte om «under krigen».  Når de snakket om «Under krigen» var det selvfølgelig 2.verdenskrig de snakket om.  Og av mine besteforeldre som var født på 1800-tallet hørte jeg også om «Spanskesyken» og «de harde 30-åra».  De fortalte om alt som var forbudt, de fortalte om portforbud, de fortalte om å måtte ha tillatelse for å bevege seg utenom bevoktede soner og reisepass for å reise i landet.  De fortalte om alle familiene som mistet noen i «Spanskesyken» og bedrifter som ikke overlevde 30-åra.

Jeg opplevde sukkerrasjonering og kald krig på 60-tallet, men trodde aldri at jeg skulle oppleve at verden ble satt i karantene og påskeferie på hytta på Dønna ble midlertidig forbudt. Og dette skjer ikke på grunn av at Norge er invadert av en stormakt, ikke på grunn av dårlig hygiene som var medvirkende til «spanskesykens» herjing men på grunn av invasjon av et ukjent mikroskopisk virus fra Kina som ingen hadde hørt særlig mye om før i slutten av januar.  Plutselig lever vi midt i en krisetid og med strenge restriksjoner på bevegelsesfriheten.

Men i krisetider strikkes det gjerne mer enn ellers av forskjellige grunner. I «Strikkingens historie» kan vi lese at under og etter krigen var det mangel på både stoff og garn.  Som erstatning for plagg sydd av stoff, strikket man moteklær.  Garn ble også gjenbrukt, så plagg som ikke var i bruk, kunne rekkes opp og stikkes til nye mer moderne plagg.  Under denne krisen der mange plutselig sitter i hjemmekarantene, har mange fått dagene til å gå med diverse strikkeprosjekt.

Strikkesymbolikk oppstår også når krisen rammer. Under krigen var det forbudt med røde toppluer fordi disse var et norsk nasjonalsymbol. for å markere politisk motstand mot den tyske okkupasjonsmakten.   Men mange tok likevel sjansen på å strikke en.  Nå lar vi oss inspirere av pandemien.  Brit for eksempel er ikke lettskremt og har tatt sjansen på å strikke sin egen koronalue.   Arne og Carlos har laget sine egen You Tube podcaster med «Karantenestrikking».

Vi som verken blir arbeidsledige eller sitter i karantene går mot en hjemmepåske der vi må finne på litt andre aktiviteter enn det hyttelivet kan by på.  Jeg for eksempel har tenkt å bruke tida på å gjøre kladdeark om til forståelige strikkeoppskrifter, og jobbe videre med noen nye og gamle ideer. Krise…?  Absolutt ikke! Mønster på de oransje kaleidoskop sokkene er allerede publisert.

I kveld har vi feiret «Koronabursdag» hvor familien var invitert til bursdagskaffe på videokonferanse med kaffe, kaker, katter, hund og strikketøy.  Gratulerer med dagen Charlotte!  Dette kommer vi til å huske som en helt spesiell feiring! 

Og 2020 vil bli et år en hel verden husker – enten man strikker eller ikke!

CU around!

Marianne