22. mar, 2019

Da var det duket….

....er et uttrykk som i høyeste grad har både dobbel og trippel betydning.  Når man som ihuga strikker titt og ofte faller i «ordspillgryta» falt jeg straks for fristelsen for å sjekke hva Google kom opp med på søket «duket» og «duket for».

For å ta det helt konkrete og helt seriøse først, så kommer ordet duket fra norrønt og betyr «å legge duk på bordet».  Så kom den overførte betydningen – nemlig «å legge til rette for»..og da ble det straks mer interessant! Flest tilslag: «Duket for norsk seier…»! Hvem skulle trodd at et gammelt norsk utrykk for å legge duk på bordet skulle bli et av norsk journalistikks mest brukte sportsuttrykk?  Hopper man kjapt fra å legge duken på bordet til å innta måltidet – så er jo norske idrettsutøvere kjent for å forsyne seg godt på medaljebordet! Ser plutselig sammenhengen der ja!

Men så kommer det poppende opp på Google «Duket for liturgistrid i Folkekirken», «Duket for mer uro rundt Venstre»,» Duket for forsvarskamp i Høyre».... Altså betyr duket i overført betydning at det «legges det til rette» for krangel og bråk både i kirken og politikken! En kjapp refleksjon sier meg at her må dette henvise til alterduken i Folkekirken ettersom den har en viss rolle i liturgien, og til regjeringen som av og til sitter ved kongens bord!   Har sett på TV at det er duk på bordet når Regjeringen spiser middag på Slottet, - så det må nok være her duken kommer inn.  Jeg har i alle fall ikke lagt merke til at det er så mange duker ellers rundt omkring i regjeringsbygget. Når jeg først ramlet innafor temaet politikk så lurer jeg akkurat i dag ganske vanvittig mye på hva det er duket for i Arbeiderpartiet i nærmeste framtid……! Bare sånn med tanke på at det innenfor journalistikkens verden nok er mer oppvask enn duking for tiden!

Her er det duket for helg..…i alle fall er mitt siste dukprosjekt i mål og vakkert duket på hyttebordet.

Ha en strålende fredagskveld!

Har du lyst til å strikke en sånn duk finner du oppskriften på Ravelry.

CU around!

Marianne