15. nov, 2018

Fredagskveld med oppfyringssokker og alpakkaeksperiment..

Ingenting er som å komme på hytta en sen fredag ettermiddag, tenne stearinlys og fyre i ovnen mens man pakker ut.  Mens man venter på at temperaturen skal stige, frister det ikke så veldig å kle av sko og labbe rundt på et gulv som fortsatt er "litt kjølig".  Samtidig er det jo ikke helt gunstig å tråkke rundt med snøvåte eller sandete sko for da blir man jo nødt til å moppe og koste og slipper ikke unna helgevasken man skippet heime…!

Sånn ble oppfyringssokken oppfunnet.  Et resultat av kronisk vaskeallergi, et snev av latskap og masse strikkeglede.  En type strikketøy helt i min smak - enkelt og ingen begrensninger i fargevalg.  Med årene har vi faktisk slitt ut noen par, men jeg passer på at det ikke blir tomt i sokkekurven. For livet er på sitt beste på fredagskvelder med varme sokker på beina, fyr i ovnen og et eller annet strikketøy på gang.  Så kan moppen og vaskebøtta holde hverandre med selskap uten å bli forstyrret av unødvendige vaskeoppdrag.

En sånn fredagskveld, godt planta i sofakroken med oppfyringssokker på beina gikk jeg i gang med et fredagsstrikkeprosjekt som fikk arbeidstittelen «alpakkaeksperimentet».  Jeg hadde ikke strikket noe i alpakka før men fant noen myke fine garnnøster i en kurv på 2 Hjerter, uimotståelig lys rosa og lys grått Hanneli alpakka til uimotståelig pris. Hva de skulle brukes til hadde jeg ingen ide om, noe som egentlig er helt typisk for garnsamlere. Votter er jo en kjapp og enkel ting å strikke og så får man testet hvordan garnet tover. Så da ble det tre par votter! Et par rosa, et par grå og et par grå og rosa stripet. Strikket like godt alle i samme størrelse ettersom fargene var typisk jentefarger. At alpakka som materiale var mykt og fint å jobbe var kanskje ingen bombe med tanke på at alpakkaen ser ut som et skikkelig mykt og fluffy kosedyr.

Alpakkaeksperimentet fortsatte heime på vaskerommet søndag kveld der toving på ullprogram i vaskemaskin var forsøk nr. 1. Ut kom 6 slappe votter som om mulig var større enn de jeg la dem inn. Men jeg gir meg ikke så lett så votteparene ble putta i hver sin vaskepose og ny runde i vaskemaskin sammen med et badehåndkle. Og ut kom et par rosa babyvotter, et par stripete i barnestørrelse og et par grå som kanskje passet en damehånd. Oiiiii…hva gjør jeg nå? Alle triks inkludert balsam og skyllemiddel ble vurdert, men raskt forkastet da jeg putta hånda i en våt vott og oppdaga at alpakka kan strekkes mye i våt tilstand.  Yess…og med litt jobbing med materialet ble tovekanter og striper glattet såpass at resultatet ikke ble så verst. Men det ble fortsatt tre forskjellige størrelser.  Ja du store alpakka! For å spore av litt så har jeg grublet ganske mye på hvordan en alpakka vill se ut med balsam i ulla…

Når man driver med forskningsarbeid og eksperimenter er det ikke nok å fortelle om resultatet men det skal trekkes en konklusjon også.  Min konklusjon er at toving av alpakka er uforutsigbare greier, at ulike farger tover ulikt og masker og omganger har ingen betydning for størrelsen som kommer ut av vaskemaskina. Altså ikke noe standard resultat men kanskje et annet alpakkagarn i andre farger gir et annet resultat.  Hvem vet?

Har du lyst å prøve ditt eget alpakkaeksperiment med oppfyringssokker på beina finner du en oppskrift – helt uten garanti for resultatet på Ravelry

Ha en fin fredag kveld!

CU around!

Marianne