27. okt, 2017

Kaffekjelens utvikling….hva har nå dette å gjøre med strikking…

…spør du kanskje deg selv?  Jo det handler selvfølgelig om grytelappene på bestemors kjøkken som jeg skrev om i det forrige blogginnlegget mitt i august.

Under et akutt ryddeanfall i en kjøkkenskuff fant jeg nemlig de aller første grytelappene jeg strikket med kaffekjelmønster;…antakelig i 1986…(..ikke si det...at det er 31 år siden…hjeeelp…!!) Og så fant jeg de som jeg strikket på slutten av 90-tallet og som ble tatt ut av bruk fordi de var blitt utvasket.  Og som trofast følge på knaggen ved komfyren, henger de jeg strikket i 2013….!  Men det var da jeg tok fram de jeg strikket i vår som modell for mønsteret som skulle publiseres på Ravelry....det var da jeg skjønte at det hadde skjedd en utvikling…!

Fra de aller første som ble strikke fram og tilbake, brettet i to og sydd sammen …og som var et lite evighetsarbeid i tynt heklegarn…til den siste modellen, strikket på rundpinne i nydelig blanding av bomull og bambus….  Se selv! 

Litt ironisk kan man sikkert bemerke at de aller første var en «litt mindre» og litt «uerfaren» utgave…den fra slutten av 90-tallet var «forbedret og mer utviklet basert på erfaring»….den fra 2013 var nærmest "en blåkopi" av 90-tallsutgaven men med en fullstendig finish…   Så hva kaller man den siste utgaven?  Tja..en «velutviklet og moden variant»…kunne kanskje passe, men…jeg er uansett stort sett fornøyd med denne utgaven.  Videre utvikling er jeg stygt redd for blir en «utvidelse»….!

Og kaffekjelens utvikling ja….den aller første i Norge kan spores tilbake til 1694 fra et booppgjør etter en overtollbetjent  Nicolay Flyg i Christiania….om denne var norskprodusert vites ikke.  Norsk Folkemuseum har en fra 1723 fra Smølens kobberverk.  Noen av de første kaffekjelene hadde ikke tut..andre hadde det..men det som er sikkert er at fra rundt 1800-tallet ble kaffe og kaffekjeler vanlig i Norge, og her snakker vi om kaffekjel med tut!                                                                                       Kilde: https://no.wikipedia.org/wiki/Kaffekjele  !!

Har du lyst på noen kaffekjeler på kjøkkenet som supplement til Dolce Gusto og Nespresso, kan du pynte opp med grytelappene mine som du finner på: https://www.ravelry.com/stores/marianne-forsjord-designs/products/408679/edit

Ha en fin fredag!  Med eller uten kaffekjel....med eller uten tut…! 😊

CU around!

Marianne