2. aug, 2017

Grytelappene på bestemors kjøkken...

De første strikkede grytelappene som fanget min interesse, hang på bestemors kjøkken.  De var strikket i lysegult bomullsgarn med mønster som besto av små blå kaffekjeler.  For noenogtjueår siden kom jeg til å tenke på disse og begynte å lete etter dem.  De var ganske annerledes enn pynteheklegryteklutene som var veldig moderne på den tiden, og så vidt jeg husket gikk det faktisk an å bruke dem til å ta en varm kasserolle av ovnen. Flere i familien husket dem, men ingen hadde tatt vare på dem da bestemors hus ble ryddet.  Kanskje var de allerede utslitte….

Men har man ikke mønster så lager man mønster.  Aller først måtte jeg få til et kaffekjelmotiv som kunne være utgangspunkt for beregning av masketall.  På en gammel pyntehåndduk fant jeg en kaffekjel brodert i korssting.  Denne har jeg brukt som utgangspunkt for det som ble mitt kaffekjelmotiv og som ble begynnelsen på et nytt strikkemønster. 

Det første paret fikk hvit bunn og blå kaffekjeler, det neste som jeg strikket 10 år senere "etter de gamle" ble blå med hvite kaffekjeler. 

Nå har jeg omsider laget ferdig et ordentlig mønster, og under arbeidet med dette lette jeg omkring på nettet for å se om jeg kunne finne det gamle mønstret som var på bestemors grytelapper.  Jeg fant et par varianter som ligner litt på mine, men selve kaffekjelen er litt annerledes.

Ann-Eisabeth på mittlilleroterom har laget et par i samme blått og hvitt fargekombinasjon som jeg har brukt mest og det har Anja også laget og vist i sin hobbyblogg.  Fant også en fin heklet variant i Inger Helenes verden på Oppigard.

Og her er min variant.  Strikket i hvitt og blått den også…

Har du lyst å strikke disse kan mønsteret kjøpes på 

http://www.ravelry.com/patterns/library/grytelapper-med-kaffekjelemnster

CU around

Marianne