Min blogg

31. mar, 2020

Kikker ut av vinduet,- vet det er vår, vet det er snart påske, vet at det ikke blir hyttepåske og vet at eldstedatter har bursdag i dag. 

Jeg vokste opp på 60-tallet med foreldre, besteforeldre, tanter og onkler som fortalte om «under krigen».  Når de snakket om «Under krigen» var det selvfølgelig 2.verdenskrig de snakket om.  Og av mine besteforeldre som var født på 1800-tallet hørte jeg også om «Spanskesyken» og «de harde 30-åra».  De fortalte om alt som var forbudt, de fortalte om portforbud, de fortalte om å måtte ha tillatelse for å bevege seg utenom bevoktede soner og reisepass for å reise i landet.  De fortalte om alle familiene som mistet noen i «Spanskesyken» og bedrifter som ikke overlevde 30-åra.

Jeg opplevde sukkerrasjonering og kald krig på 60-tallet, men trodde aldri at jeg skulle oppleve at verden ble satt i karantene og påskeferie på hytta på Dønna ble midlertidig forbudt. Og dette skjer ikke på grunn av at Norge er invadert av en stormakt, ikke på grunn av dårlig hygiene som var medvirkende til «spanskesykens» herjing men på grunn av invasjon av et ukjent mikroskopisk virus fra Kina som ingen hadde hørt særlig mye om før i slutten av januar.  Plutselig lever vi midt i en krisetid og med strenge restriksjoner på bevegelsesfriheten.

Men i krisetider strikkes det gjerne mer enn ellers av forskjellige grunner. I «Strikkingens historie» kan vi lese at under og etter krigen var det mangel på både stoff og garn.  Som erstatning for plagg sydd av stoff, strikket man moteklær.  Garn ble også gjenbrukt, så plagg som ikke var i bruk, kunne rekkes opp og stikkes til nye mer moderne plagg.  Under denne krisen der mange plutselig sitter i hjemmekarantene, har mange fått dagene til å gå med diverse strikkeprosjekt.

Strikkesymbolikk oppstår også når krisen rammer. Under krigen var det forbudt med røde toppluer fordi disse var et norsk nasjonalsymbol. for å markere politisk motstand mot den tyske okkupasjonsmakten.   Men mange tok likevel sjansen på å strikke en.  Nå lar vi oss inspirere av pandemien.  Brit for eksempel er ikke lettskremt og har tatt sjansen på å strikke sin egen koronalue.   Arne og Carlos har laget sine egen You Tube podcaster med «Karantenestrikking».

Vi som verken blir arbeidsledige eller sitter i karantene går mot en hjemmepåske der vi må finne på litt andre aktiviteter enn det hyttelivet kan by på.  Jeg for eksempel har tenkt å bruke tida på å gjøre kladdeark om til forståelige strikkeoppskrifter, og jobbe videre med noen nye og gamle ideer. Krise…?  Absolutt ikke! Mønster på de oransje kaleidoskop sokkene er allerede publisert.

I kveld har vi feiret «Koronabursdag» hvor familien var invitert til bursdagskaffe på videokonferanse med kaffe, kaker, katter, hund og strikketøy.  Gratulerer med dagen Charlotte!  Dette kommer vi til å huske som en helt spesiell feiring! 

Og 2020 vil bli et år en hel verden husker – enten man strikker eller ikke!

CU around!

Marianne

13. des, 2019

Innrømmer glatt at det har blitt lite bloggskriving dette året. Intensjonen og nyttårsforsettet var det motsatte!  Alså - for 2020 blir det verken intensjoner eller nyttårsforsett! Skal heller ha som forsett at jeg skal få publisert mønster på alle design som nå ligger å venter på å bli vist fram til andre strikkeglade mennesker.

Dette året har vært ekstremt kreativt, mye ligger på vent og mye har enda ikke sett dagens lys andre steder enn i kladdeboka. 

Årets siste design som nå er publisert har jeg jeg jobbet med en stund. Bricks - eller mursteinsmønsteret er en teknikk som har sprunget ut etter testing av gamle strikketeknikker.  Midt oppi teststrikkinga nærmet jula seg, og før grytelapp nr. 2 var ferdig måtte møsnteret prøves i hvitt og rødt.  Og hva ble det? Jo - julenissens skorstein dukket opp på mine pinner.

Jeg var ikke sikker på om dette mønsteret ble ferdig før jula kom...men hva gjør det! 

For om jeg ikke rakk det kunne jeg bare sette på  Pink Føyd og strikker i vei med ..."Another Brick in the Wall......" som bakgrunnsmusikk! Og det kan du også om du vil teste dette møsnteret som du finner på Ravelry.

God jul!

See you around!

Marianne

24. jul, 2019

50 års strikkejubileum 20.juli 2019 ble feiret med klut med lange masker... for 50 år siden ble det dukkeskjerf i grønt ullgarn da jeg knakk strikkekoden mens jeg så månelandingen på sort hvitt TV...!

Kluter er perfekt sommerferiestrikk ute i sola, på biltur, på flyet, på stranda eller hvor man enn ferdes. Kluter er også en super måte å teste strikketeknikker.  I fjor sommer testet jeg flere nye strikketeknikker som ble til 10 forskjellige kluter i rett og vrang teknikker. Disse skal etter planen bli til et lite mønsterhefte. 

Når jeg på et eller annet tidspunkt finner motivasjon til å sette meg foran PCn lenge nok....

CU around!

Marianne

5. mai, 2019

En ting er sikkert og det er at været i Norge er ikke kjedelig for tiden.  For et par uker siden la jeg bort pleddstrikkinga fordi den ble for varm å jobbe med, i dag har jeg krøpet langt under et strikket pledd for å holde varmen – innendørs. Et par så vidt påbegynte vinterblomstvotter var av samme årsak lagt bort for videre strikking til høsten, men ble tatt fram igjen og er nesten ferdig…  April varmen var jo signal om å skru ned varmen inne uten tanke på at sommersola kunne være bare et midlertidig fenomen. Godt å kunne fyre litt i ovnen da!

Planen var at jeg skulle gjøre ferdig et nytt grytelapp mønster i dag - «Middelhavshjerter» men kom mer i stemning  for å strikke ferdig «Regn" og "Sludd» mønsteret…! Regnet er ferdigstrikka, men det er fortsatt noen omganger sludd som gjenstår...

Egentlig så er vel dette et typisk eksempel på det all forskning viser, - at været har stor innflytelse på hva vi mennesker gjør og hvilke valg vi tar.  Noen ganger setter været begrensninger, andre ganger inspirerer det til å gjøre ting vi ellers ikke ville ha gjort.  Akkurat i dag gjorde været at jeg kom litt lenger med noen prosjekter enn først planlagt, mens den egentlige planen gikk litt i vasken.

Og i skrivende stund kom sola fram, og da lar jeg strikking være strikking og skriving være skriving, tar på joggesko og går meg en tur.  For å se på nysnøen i fjellet og krokus og bjørkeløv som titter fram, og kanskje finner jeg ny mønsterinspirasjon et sted langs veien.

Skal bare sjekke en gang til at det ikke står september på kalenderen og at forrige måned  egentlig var august!

CU around!

 

Marianne

31. mar, 2019

…. synger Beatles og vi nynner med … og kikker ut og blir like skuffet hver gang! Denne vinteren har det vært utrolig mye vær, utrolig mye skiftende vær og vær til besvær!  Går på jobb i -10℃, før lunch daler snøen ned og når arbeidsdagen er over er det ut i plaskregnet med ullkåpe og storskjerf!  Når jeg tenker meg godt om er den motsatte varianten verre.  Ut å skrape stålis av bilruta med regnkåpe i -10 ℃!

Uansett hvor mange værskifter vi opplever i løpet av dagen, så er vi evig optimistiske og har trua på «no kjæm ho»!  Litt lysere farge på himmelen eller et glimt av blå himmel mellom skyene er nok.

Da det var på det mørkeste her i slutten av januar satt jeg og kikket på bilder fra forrige sommer.  Av soloppganger og solnedganger, sola i Hellas, sola i Norge og til og med sola i Sverige hadde jeg tatt bilde av. Ble såpass revet med at jeg til og med tegnet sola, og da kom ideen. Når man ikke kan varme seg på sola ute, så kan man strikke den inne og ta den på seg når man går ut. Og sånn ble det.  Pannebånd med solmotiv, både soloppgang og solnedgang hele tiden uansett hvordan du snur det.  Og forskjellige farger ble norsk sol, svensk sol, midnattsol og soldag…og jeg kan nynne videre…

…»Little darling, it's been a long cold lonely winter
Little darling, it feels like years since it's been here
Here comes the sun
Here comes the sun, and I say
It's all right»…

… og jeg kikker ut og ser et gullskjær bak skyene …»no kjæm ho»!

Har du lyst å strikke solpannebåndet mitt finner du oppskrifta på Ravelry.

 

CU around!

Marianne